Wat is een Dutch Oven

Wat is een Dutch Oven?

Wereldwijd wordt een gietijzeren pot met deksel een Dutch Oven genoemd. Maar wat is dat nu exact, zo'n Dutch Oven?

Een Dutch Oven is een gietijzeren pan die wordt gebruikt voor 'outdoor cooking'. De pot beschikt in de meeste gevallen over pootjes en een hoge rand op het deksel. Hier kunnen warme kolen uit het vuur op geplaatst worden. Je kunt de gietijzeren Dutch Oven direct boven een vuur hangen met een tripod (driepoot standaard). Een belangrijk kenmerk van het gietijzer is dat deze de warmte goed vasthoudt en regelmatig verdeelt. In de Dutch Oven maak je allerlei gerechten klaar: heerlijke soepen, stoofpotjes, ... Noem maar op.

Koken boven vuur

Naast de traditionele Dutch Oven zijn er ook nog ander gietijzeren kookelementen verkrijgbaar om de kookervaring boven het vuur nog gezelliger te maken. Denk hierbij aan een broodpan, poffertjespan, een pan specifiek voor het bereiden van gevogelte en tenslotte een skillet (platte, gietijzeren pan voor andere bereidingen). Daarnaast zijn er nog ijzers verkrijgbaar specifiek voor het maken van hamburgers, tosti's en zelfs wafelijzers. Deze ijzers en pannen zijn allemaal bestand tegen de vlammen.

Wanneer je gaat kamperen of een outdoor trip maken, dan kun je natuurlijk niet te veel mee nemen. Bij diverse Dutch Ovens van Petromax kun je het deksel omdraaien waardoor je de binnenkant hiervan kunt gebruiken om op te bakken. Zo is de pan multifunctioneel en geschikt voor verschillende bereidingen.

Dutch Oven onderhoud

Bij het juiste gebruik gaat een Dutch Oven generaties lang mee.Maar daarvoor moet je deze wel met respect behandelen en onderhouden. Zo moet je de pan inbranden en voorzien van een zogenoemde 'seasoning'. Dit voorkomt het gietijzer van roesten en zorgt ervoor de het gietijzer een originele patina krijgt. Ook is het gietijzer niet geschikt om in de vaatwasser te reinigen. Maak de Dutch Oven altijd met de hand schoon zonder zeep of harde metalen of sponsen. Om de pan mooi te houden raden wij aan om na elk gebruik een dun laagje plantaardige olie of seasoning aan te brengen.